W zapobieganiu powstawania zmian aftowych najważniejszą rolę odgrywają: właściwe dbanie o higienę jamy ustnej, pełnowartościowa dieta, eliminowanie produktów i czynników drażniących błonę śluzową jamy ustnej oraz unikanie stresu i przemęczenia.
Jak zapobiegać aftom?
odpowiednia higiena
jamy ustnejdobrze dopasowane
protezy, aparaty
ortodontyczneunikanie twardych,
nadmiernie pikantnych,
kwaśnych pokarmówunikanie stresu,
przemęczenia
Odpowiednia dieta
Pokarmy bogate w kwas foliowy
sok pomarańczowy, szpinak, cykoria, zielony groszek, ryż, fasola, szparagi, rzepa, jęczmień, soczewica, ziarno pszenicy, żółtka jaj
Pokarmy bogate w witaminę B¹²
mięso wołowe, drobiowe, podroby, ryby, owoce morza, mleko, sery oraz jaja
Pokarmy bogate w żelazo
suszony tymianek, fasola, szpinak, suszone morele, figi, wątroba wieprzowa, mięso wołowe, pestki dyni, gorzka czekolada, suszone śliwki, jagody, jabłka, natka pietruszki
Referencje
Na podstawie:
Nowak M. Świat medycyny i farmacji 3(190)/2017.
Pawlik M. Forum pediatrii praktycznej (19)/2018:48–54.